Měníme se, aby pro vás bylo vše přehlednější a jasnější. Kvalita služeb i produktů zůstává. Více informací ke změně značky se dozvíte zde.

"14 let s Vámi"

info@nove-zaluzie.cz +420 608 399 399

Magie inteligentního stínění

V tomto článku bychom Vám chtěli ukázat, jak může být stínící technika ovládána centrální inteligencí, a tedy propojena se všemi technologiemi v domě.

Jak už jistě víte, stínící technika má několik hlavních funkcí, kterými jsou – stínění, zajištění soukromí, tepelná izolace a v neposlední řadě i zabezpečení. Každá z těchto funkcí vyžaduje určitý přístup k ovládání. V tradičním pojetí fungoval řídící systém jako ovladač, který někdy nabízel možnost automatizace pomocí časovačů nebo speciálních senzorů. Tímto se určitě zvýšil komfort, ale nevyřešil hlavní problém s nekonečným množstvím možných situací. Inteligentní řízení musí fungovat stejně nebo spíš lépe, jako kdyby člověk sám 24 hodin denně ovládal stínění v celém domě. Z tohoto důvodu evoluce dospěla k integraci stínění do organického celku inteligentní domácnosti.

Jak je jíž psáno výše, hlavní funkcí je stínění, to má především zamezit přetopení interiéru. S úrovní zateplení dnešních domů je to téma dokonce i v zimě. Za slunného dne vzroste teplota v domě i o více než 5 °C za 2 hodiny. V zimě tento problém vyřešíme jednoduchým vyvětráním, ale v létě? Pouhé včasné zastínění může zcela eliminovat potřebu aktivního chlazení.

S čím vším musí tedy pracovat centrální řízení pro chod skutečně inteligentního stínění? Potřebujeme znát čas jízdy stínění. Důležité je rozlišovat hodnoty „nahoru“ i „dolů“. Počítat musíme také s vlivem zpoždění motorů při náhlé změně směru jízdy. To systému umožní mimo jiné přesně vypočítat a ukázat aktuální polohu stínění. U žaluzie je velmi důležitá i znalost doby narovnání a zavření lamel a údaj o šířce a vzdálenosti lamel. Žaluzie se tak mohou během dne natáčet podle pozice slunce. Do interiéru tak pustí dostatek jasu, ale nedojde k přehřátí ani oslnění obyvatel. Logickou podmínkou jsou aktuální data o poloze slunce. Ta se každý den mění a je třeba počítat se změnou času (letní vs. zimní). S tím souvisí přesná poloha a nadmořská výška realizace. Úzká provázanost je s aktivní regulací teploty (topením a chlazením).

Náklady na zatažení žaluzií či rolet jsou zanedbatelné v porovnání s provozem klimatizace. K tomu potřebuje inteligentní dům znát další data – vnitřní teplota v každé místnosti, znát zda je období topení či chlazení a zda přetopení od slunce opravdu hrozí. O inteligentních domácnostech a propojení se stínící technikou by se toho dalo napsat spousty, proto se k tomuto tématu vrátíme jistě v některém z dalších článků.

Máte zájem o exteriérové stínění? Chcete si nechat poradit od odborníka?

Rádi vám pomůžeme! Stačí nám napsat nebo zavolat.

Neváhejte a ještě dnes nás kontaktujte pro nezávaznou konzultaci, která je zcela zdarma. Vše s Vámi na místě probere obchodní zástupce a poradí Vám s nejvhodnějším řešením.

 

Přejít na nabídku venkovní rolety

 

Chcete odbornou konzultaci zdarma?

Napište nám své číslo a my Vám zavoláme zpět, hned jak to půjde

Váš telefon nepoužijeme za jiným účelem

Chcete nezávazně zjistit cenu ?

Volejte na +420 608 399 399, pište na info@nove-zaluzie.cz nebo vyplňte formulář níže: