Měníme se, aby pro vás bylo vše přehlednější a jasnější. Kvalita služeb i produktů zůstává. Více informací ke změně značky se dozvíte zde.

"14 let s Vámi"

info@nove-zaluzie.cz +420 608 399 399

I stínící technika má svou historii

V dnešní době je stínící technika samozřejmostí. Avšak málokdo z nás tuší, že stínění má sáhodlouhou historii. Během času se postupně vyvíjela a zdokonalovala, až se dosáhlo dnešní podoby, kdy je možné zastínit okna mnoha variantami této techniky – žaluzie, rolety, plissé, závěsy, venkovní stíně apod.

Stínící technika se vyvíjela již od starověku, kdy už staří Egypťané používali první závěsy, nejen pro ochranu před sluncem, ale i pro jejich dekorativní funkci. Tyto závěsy byly z tkané textilie a zdobily je ornamenty. Následně se závěsy rozšířily i do starověkého Řecka a Říma, kde už je zdobili mnoha jinými dekorativními prvky a velmi oblíbené byly květinové vzory.

Své místo v historii mají i markýzy a dřevěné okenice, které také chránily před sluncem, ale dřevěné okenice už také plnily bezpečnostní funkci, jelikož se používaly hlavně přes noc.

V 19. století však vznikla nová forma stínící techniky – ve Francii v roce 1812 si nechal patentovat systém žaluzií s polohovatelnými lamelami truhlář Cochot. Tento stínící prvek se rychle rozšířil a to zejména u bohatých společenských vrstev a je oblíbený po celém světě dodnes. V tomto století vznikly i látkové rolety a to v Americe a odtud se rozšířily do Evropy.

První venkovní rolety vyrobené z hliníku se datují do 60. let minulého století a byly unikátní tím, že již měly hliníkový profil a také systém zámků, který uzamykal spojující lamely.

Neváhejte a ještě dnes nás kontaktujte pro nezávaznou konzultaci, která je zcela zdarma. Vše s vámi na místě probere obchodní zástupce a poradí vám s nejvhodnějším řešením.

 

Přejít na nabídku horizontální žaluzie

Chcete odbornou konzultaci zdarma?

Napište nám své číslo a my Vám zavoláme zpět, hned jak to půjde

Váš telefon nepoužijeme za jiným účelem

Chcete nezávazně zjistit cenu ?

Volejte na +420 608 399 399, pište na info@nove-zaluzie.cz nebo vyplňte formulář níže: